The first phase of a private residential masterplan, the Lodge provides a series of family spaces in the form of a single storey pavilion.

The building form is honest and simplistic with the detail focusing on the connection details of the timber cladding.

Download Case Study
  • A simple palette of natural materials and aluminium provide a simple yet robust aesthetic to the design.

  • Using Modern Methods of Construction (MMC) and self-build principles through an off-site manufactured timber frame, the building form provides a series of different uses based on its site location including a large cantilevered corner which provides a covered external dining space.

  • Floor plan highlighting the simple arrangement of private spaces to public spaces.

  • A simple palette of natural materials consisting of pre-treated cedar cladding, allows the building to nestle into the landscape.

    The building form is carefully crafted to capture key views across the site. Where social spaces require a strong connection to the gardens, the building form peels away. Views towards the Apple Orchard and Forest are formed using a series of smaller, modest openings.

  • Concept diagram highlighting capturing key views across the site.

    Early 3D visualisation for the scheme.

  • A cantilevered corner creates an outdoor covered dining space, looking over the apple orchard.

Project information

Client:
Private Client

Location:
Waltham St Lawrence, Berkshire

Sectors:
Private Residential

Services:
Architecture, Project Management

Status:
Completed 2020

Project Team:
Gavin Watts

More Projects

  • Farmstead House

    A contemporary family home situated within the Metropolitan Greenbelt.

    MMC Co-community

    A co-living development based on providing hight quality, flexible housing based on
    Modern Methods of Construction (MMC).