Cliddesden Road

The new proposed courtyard maintains light into all primary and secondary spaces of the new open plan family space, whilst maintaining an element of privacy to the street.

download case study
  • Ground Floor Layout.
    The introduction of the courtyard provides additional light deep into the plan whilst maintaining privacy to the street.

  • Pre cast concrete panels are used to denote the individual aspects of the project. A Japanese inspired courtyard, central to the design ensures the existing dining room maintains high levels of natural daylight whilst increasing the connection between the existing kitchen and the external landscape.

    The main driver is to open up the existing kitchen to the rest of the house by creating a new ‘lightweight’ pavilion to the front of the property. The addition of a courtyard maximises light in the space and creates multiple views out whilst maintaining much needed privacy from the street.

  • 3D model exploring the notion of 'inserting' a new framed element.

  • "The project harmonises the material palette of the existing property and applies a contemporary language to the new building form."
    Gavin Watts - Principal Architect, Define

Project information

Client:
Private Client

Location:
Basingstoke, Hampshire

Sectors:
Private Residential

Services:
Architecture, Project Management

Status:
Construction

Project Team:
Gavin Watts
Charlotte Mercan

Project Team:
Marbas - Structural Engineer
Collyer Construction - Contractor

More Projects

  • Farmstead House

    A contemporary family home situated within the Metropolitan Greenbelt.

    The Lodge

    A self-build approach for a annex to an existing family home.