Altrincham Football Club

In partnership with Altrincham Football Club, we have carried out a long-term vision for the redevelopment of the J. Davidson Stadium. Based on a 10-year plan, the proposal seeks to respond to the Football Club’s strong connection with the community and reflect this in the architectural approach; making the stadium more accessible for future generations.

download case study
  • Site Location Plan

  • The plans include the refurbishment of key areas of the existing stadium and the addition of new building elements, which together will provide new facilities for the club staff, players and supporters, to transform the ground into a new ‘destination’ within the town.

    Areas of the existing stadium including the Sponsors Lounge & Player/ Officials Areas will be refurbished in the short term with the aim to set the design principles for future larger scale projects.

    Landscaping in the form of new ‘Fan Zones’ will strengthen the community atmosphere around the stadium. These aim to improve the way spectators experience and interact on match days.

  • Diagram of the new roof form concept.

    Section through the re-developed main stand

  • “Altrincham Football Club are on the way up. Gavin and Define Architects have come up with a design and vision that perfectly reflects the spirit and energy in the town. Delivering on this will give us a ground that will be embedded in the heart of this vibrant community for many years to come.”
    Bill Waterson - Co-Chairman, Altrincham F.C
  • Graphic visualisation of a potential new street frontage for Moss Lane.

  • In time and with growing supporter numbers and success on the pitch, additional seating and new corporate facilities will be introduced. Long term projects include the replacement of the existing terraces on the Popular Side and Moss Lane with new stands and the introduction of safe standing zones to the Golf Road and Chequer’s End to bring the stadium in line with global demand for better fan experience.

  • Caption Text

  • Define have developed the initial proposal based on a series of character profiles, which they believe will influence the way a spectator will watch the sport in the long term. The character profiles have influenced the stadium’s redevelopment strategy and place-making guidelines by responding to their individual needs; these include the long term football fans, local community/ families and also away supporters.

Project information

Client:
Altrincham Football Club

Location:
Altrincham, Greater Manchester

Sectors:
Sports Stats, Recreation

Services:
Architecture, Project Management

Status:
Long term strategy

Project Team:
Gavin Watts

More Projects

  • Farmstead House

    A contemporary family home situated within the Metropolitan Greenbelt.

    The Lodge

    A self-build approach for a annex to an existing family home.